In Black Forest stap je in de middeleeuwen, meer bepaald in het leven van een glasmaker. In het Zwarte Woud wil jij uitgroeien tot de succesvolste glasmeester. Om hierin te slagen zal je jouw domein verder moeten ontwikkelen, ga je vakmensen inhuren en probeer je om de juiste gebouwen en vee te combineren.
Alvorens je een spel start worden volgende zaken klaargelegd en verdeeld. In het midden van de tafel leg je het speelbord met daarop de vijf dorpen, paden en vakmensen. Naast het spelbord wordt de voorraad klaargelegd met alle grondstoffen, gebouwen, vee en de stapel landschapskaarten. Elke speler krijgt een productietableau met twee draaischijven (glasmakers- en kooksysteemschijf). Een startdomein om mee te beginnen. De draaischijven voor de grondstoffen worden op de juiste startwaarden geplaatst.
Het zijn deze draaischijven die het spel bijzonder maken. Je kan dit principe herkennen uit het spel De Glasstraat. Je hebt twee schijven, één voor glasproductie en één voor voedsel. Deze draaien afhankelijk van je acties. Als je dus extra krijgt van een grondstof of grondstoffen moet afgeven zet je de markeersteen van deze grondstof verder of terug naar het vak met het juiste aantal. Indien dat betekent dat er lege posities zijn voor de hand van de draaischijf, dan kan deze bewegen zodat de aantallen van alle grondstoffen worden aangepast, dit maakt iedere beurt spannend. Puzzelen en vooruitdenken is zeker nodig om deze grondstoffen goed te beheren.
Nu jullie vertrouwd zijn met het doel en het spelprincipe leg ik kort uit welke acties je kan doen en hoe je punten kan scoren. Het spel bestaat uit meerdere rondes waarin spelers om de beurt acties uitvoeren. Aan het begin van je beurt kan je kiezen of je een vakman van een dorp wil wisselen met een andere vakman, dit kost je een handelswaar. Tijdens jouw speelbeurt kun je je pion verplaatsen naar een dorp of een baan buiten het dorp of je kan je pion verplaatsen in het dorp waar je bent. Verplaatsen naar een ander dorp of baan kost 1 proviand, als in dit dorp reeds een pion van een andere speler staat betaal je deze speler 1 basis grondstof. In dit dorp waar je pion staat kan je ofwel gebruik maken van de vakmensen of een job uitvoeren.
Kies je een vakman in het dorp, dan geeft dit voordelen zoals het verkrijgen van extra grondstoffen, bouwen van gebouwen of uitbreiden van je domein. Als je niet kan bewegen, hetzij niet naar een baan, niet naar een ander dorp en niet naar een andere plaats in het dorp waar je staat dan ga je moeten bedelen, je krijgt dan 1 bewegingspunt erbij.
Op het einde van het spel krijg je punten voor elk gebouw, voor vee in je domein dat binnen een omheining staat, 1 punt per glas, punten voor je draaischijf, 2 punten voor uitbreiding van je domein en nog punten als je ook gebouwen hebt met einde-spel punten.
Black Forest is niet zomaar een bordspel, het is een strategische puzzel verpakt in een prachtig middeleeuws thema. Of je nu een beginnende speler bent of een doorgewinterde tacticus, dit spel biedt uitdaging en voldoening. Met unieke mechanismen, constante beslissingen en de drang om net efficiënter te zijn dan je tegenstanders. Dit spel heeft me tot de laatste beurt geboeid. Ga jij de uitdaging aan?
Geïnteresseerd in dit spel? Koop Black Forest hier.
Review door Het Geel Pionneke (origineel verschenen op de blog van Het Geel Pionneke)